Θάλασσα και βουνό ... μαζί

Χανιώτη - Χαλκιδική

Χανιώτη

Σύμφωνα με τις παραδόσεις το χωριό πήρε το όνομά του ως εξής: ο πρώτος κάτοικος ήταν από τα Χανιά της Κρήτης και ήρθε και εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Παλιού Χωριού που βρίσκεται στην ενδοχώρα της Κασσάνδρας, νότια του σημερινού χωριού και σε απόσταση 2.5 χιλιομέτρων περίπου. Το χωριό μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση το 1936 μετά από σεισμό που έγινε και καταστράφηκε το παλιό χωριό. Στην περιοχή εκείνη υπάρχουν σήμερα μερικά χαλάσματα σπιτιών και της εκκλησίας καθώς και μια νέα εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Η περιοχή είναι γεμάτη από πηγές και πλούσια βλάστηση. Τεράστιες εκτάσεις είναι σκεπασμένες από πεύκα τα οποία μάλιστα φτάνουν μέχρι την αμμουδιά και την καταγάλανη θάλασσα. Η πανέμορφη παραλία της Χανιώτης αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Το χωριό είναι στολισμένο με χιλιάδες λουλούδια στις πλατείες και στα πάρκα.
Στη Χανιώτη υπάρχουν δεκάδες εναλλακτικές προτάσεις για διασκέδαση καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας. Απέχει 100 χιλιόμετρα από Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο. Τη Χανιώτη συνδέουν τα λεωφορεία ΚΤΕΛ με τη Θεσσαλονίκη.

Κασσάνδρα

Η Κασσάνδρα είναι η δυτική χερσόνησος της Χαλκιδικής. Στην ουσία είναι ένα νησί καθώς είναι αποκομμένη με τη διώρυγα της Ποτίδαιας.
Το πάνω τμήμα της χερσονήσου έχει χαμηλούς λόφους και πεδιάδες ενώ νοτιότερα το τοπίο γίνεται πιο ανάγλυφο με ψηλούς λόφους καλυμμένους με πυκνά πευκοδάση.
Κατά μήκος των ακτών βρίσκονται πολλά τουριστικά θέρετρα και αμμουδιές.

Χαλκιδική

Ο νομός Χαλκιδικής βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία. Συνορεύει προς βορά με το νομό Θεσσαλονίκης και βρέχεται ανατολικά από το Στρυμωνικό κόλπο, δυτικά από το Θερμαϊκό και νότια από το Αιγαίο πέλαγος. Η Χαλκιδική καταλήγει στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, τη χερσόνησο της Σιθωνίας και τη χερσόνησο του Αθω.
Το όνομα Χαλκιδική προέρχεται από τη Χαλκίδα (Εύβοια) η οποία την αποίκησε τον 7ο και 8ο αιώνα π.X.